Opstart Indische buurttuin

Haarlems Dagblad 29 oktober 2019

Meer groen in Indische Buurt

Door Annemieke Windt
stadsredactie@haarlemsdagblad.nl

HAARLEM Als alle neuzen dezelfde kant op staan, dan kan het ineens snel gaan. Dat blijkt wel uit de stroomversnelling waarin de aanleg van de Buurttuin Indische Buurt Noord terecht is gekomen.

De buurttuin-in-wording, zoals de initiatiefnemers het zelf noemen, ligt achter wijkcentrum De Horizon waar tot zaterdag de stoeptegels het beeld bepaalden.
,,We kregen nog geen twee weken geleden toestemming van wethouder Jur Botter om de tuin aan te leggen en daarna zijn we direct met de voorbereidingen begonnen”, vertelt opbouwwerker Marcel Smeenk van welzijnsorganisatie Dock. Bij de feestelijke start van de plantdag stond niet wethouder Botter maar wethouder Merijn Snoek klaar om zijn handen uit de mouwen te steken. ,,Ik zou eigenlijk maar één tegel weghalen, maar het ging zo lekker”, zegt Snoek nadat hij er maar liefst drie rijen tegels uit heeft gehaald.
Meer groen is belangrijk weet hij. ,,Zeker hier, want de Indische Buurt Noord is een versteende wijk. We hebben meer groen nodig om het regenwater af te voeren en het is goed voor de vogels en insecten. Het is ook gezellig, want mensen voelen zich thuis als er meer groen is.”

Geen eenvoudige klus

Toch is het vergroenen van een wijk geen eenvoudige klus. Parkeerplaatsen moeten wijken voor meer groen en dat is wel eens tegen het zere been van wijkbewoners die hun auto graag pal voor de deur parkeren.
Klein beginnen is volgens Jeanine Stobbelaar, een van de initiatiefnemers, een manier om mensen te overtuigen. Zij stond anderhalf jaar geleden met Mariette aan de wieg van het plan om het pleintje om te toveren tot een buurttuin. ,,We moeten mensen overtuigen dat dit een goed idee is. Met de werkgroep Groen zijn we aan de slag gegaan en we kregen steun van de wijkraad.”
Zaterdagochtend blijkt dat er genoeg mensen zijn om te starten. Het gedeelte van het plein dat direct grenst aan het wijkgebouw is al veranderd. Er zijn borders aangelegd en daar zijn alvast wat planten neergezet, zodat de vrijwilligers weten waar ze kunnen beginnen. Een jochie van anderhalf wil al starten als de toespraken nog bezig zijn. Zijn vader moet hem tussen de planten vandaan halen. ,,Hij heeft de hele week geholpen met de voorbereidingen”, glundert zijn moeder.
Een ander deel van het pleintje moet plaats gaan bieden aan doe-tuinen waar wijkbewoners met elkaar aan de slag kunnen. Ook daar wordt zaterdag gewerkt. ,,Het idee is dat de buurttuin in ieder geval op maandagochtenden open is voor de buurt”, vertelt Smeenk. Ook donderdagmiddagen gaan de poorten open. Buurtbewoners kunnen samen tuinieren en zo elkaar leren kennen.
De behoefte aan meer groen is groot, weet Tim van der Steen van Steenbreek023. ,,Sinds de regels voor geveltuintjes vorig jaar zijn versoepeld hebben we er veel vragen over gekregen.”

Buurttuin moet helpen tegen wateroverlast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *