Bijen voeren

Nationale Zaaidag

Om biodiversiteit te helpen vergroten is Spaarnelanden ook dit jaar partner van de Nationale Zaaicoalitie. Samen met The Pollinators willen wij ervoor zorgen dat heel Nederland op donderdag 22 april a.s. bloemzaad gaat zaaien. Want meer bloemen betekent meer voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten. Doe jij ook mee?

Voedselbanken voor bijen

Om de bijen en andere bestuivers te helpen, openen we samen met The Pollinators voedselbanken met bloemzaadzakjes op verschillende plekken in Haarlem en in Zandvoort. Vanwege de coronamaatregelen verloopt het uitdelen van de zakjes met bloemzaad dit jaar iets anders.


Dagbestedingscentrum Nieuw-Unicum in Zandvoort heeft voor de zaaiactie speciale huisjes op een paal gemaakt. De huisjes zijn uitgerust met een deurtje en vrij toegankelijk. In de huisjes liggen de zakjes met bloemzaad. Zo kunnen inwoners op een veilige en coronaproof manier op ieder gewenst moment van 15 april  tot en met 22 april een zakje uit het huisje pakken. We hebben een beperkt aantal zakjes beschikbaar en vragen daarom inwoners om per huishouden één zakje met bloemzaad te pakken. Op=op. 

Afhaallocaties

In Haarlem en Zandvoort is het mogelijk om op verschillende plekken een bloemzaadzakje op te halen.

Haarlem

  • NME Haarlem, Kleverlaan 9
  • Spaarnelanden, Minckelersweg 40
  • Badhuis, Leidseplein 49 (niet alle dagen open)

Zandvoort

  • Kruidenpluktuin Bentveld, Bramenlaan
  • Museum Zandvoort, Swaluëstraat 1
  • Remise, Kamerlingh Onnesstraat 20

Daarnaast zijn er nog meer particuliere voedselbanken voor de bijen geopend, alle locaties vind je hier

Zaaien


Locatie

Zaaien is mogelijk in de tuin, in bloembakken of op het balkon. Heb je een geveltuintje of een boomspiegel of groenstrook geadopteerd? Dan kun je daar ook zaaien. Kies een zonnig stukje uit en maak de grond vrij van begroeiing. Vergeet hierbij ook niet alle wortels weg te halen. Mooie vaste planten zijn beter om te laten staan, omdat deze ook goed voor de biodiversiteit zijn. Het beste is om een paar tegels uit de tuin te halen of een stukje gras in te zaaien. Maak hierna de grond een beetje los met bijvoorbeeld een schoffel. Dit hoeft maar een paar centimeter diep. Strooi hierna de zaadjes zuinig uit, een gram zaad is vaak al genoeg voor 1 m2. Strooi voor wat extra voeding een beetje tuinaarde bij de zaadjes. Stamp erna de grond licht aan en zorg voor voldoende water. 

Welke zaden zitten in de zaadzakjes? 

De zadenmix in de zaadzakjes van The Pollinators bestaat uit één- en tweejarige planten: phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel, barnagie. Deze planten bevatten aantrekkelijke bloemen voor bijen en vlinders. In de bloemzaadzakjes van Spaarnelanden zit ook een mix die speciaal voor de bijen is. 

Wat doet Spaarnelanden nu al?

Naast de Nationale Zaaidag zetten we ons ook op andere manieren in voor meer biodiversiteit. Dat is hard nodig, want het gaat slecht met bestuivende insecten, terwijl we voor een groot deel van onze voedselvoorziening van hen afhankelijk zijn. Daarom werken we met slimme oplossingen om de biodiversiteit in Haarlem en Zandvoort zoveel mogelijk te vergroten.

Dit doen we bijvoorbeeld door het aanpassen van het maaibeleid, het inzaaien van bermen met speciaal bloemzaad en het ontwerpen en ophangen van insectenhotels en vogelhuisjes.

Maar ook helpen we inwoners die graag de straat wat groener willen maken door het stimuleren van groenparticipatie of ondersteunen bij het aanleggen van een gemeenschappelijke kruidentuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *